Iată 5 aspecte mai puțin cunoscute despre scheletul uman:
Numărul de oase variază pe parcursul vieții. La naștere, un bebeluș are aproximativ 270 de oase în scheletul său. În timp, unele dintre aceste oase se unesc pentru a forma oase mai mari, astfel încât un adult are în jur de 206 oase în scheletul său.
Cel mai lung os uman este femurul. Femurul, osul din partea superioară a piciorului, este cel mai lung și cel mai puternic os din corpul uman. Este, de asemenea, unul dintre cele mai mari și mai grele oase din organism.
Scheletul uman este mai ușor decât pare. Chiar dacă pare solid și greu, scheletul uman este surprinzător de ușor, datorită structurii sale poroase (aproximativ 20% din greutatea corpului). Oasele umane sunt formate din aproximativ 31% colagen și 69% hidroxilapatit, care le conferă o combinație unică de rezistență și elasticitate.
Scheletul uman se regenerează. La fel ca multe alte țesuturi din corpul uman, oasele au capacitatea de a se regenera. Procesul de regenerare a oaselor, numit osteogeneza, implică formarea de celule osoase noi pentru a repara oasele deteriorate sau fracturate.
Oasele sunt un depozit important de minerale. Oasele umane conțin aproximativ 99% din calciul total al corpului și aproximativ 85% din fosforul total. Aceste minerale sunt esențiale pentru sănătatea oaselor și pentru funcționarea corectă a multor procese biologice din corpul uman.